Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Vijesti iz udruge Mlada pera

Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara! – novi natječaj udruge Mlada pera

Još se ni tiskarska boja nove knjige Vrtuljak u vrtuljku u nakladi udruge Mlada pera nije osušila, a mi krećemo dalje s novim natječajem. Prvi je dan mjeseca ožujka, mjeseca u kojem službeno počinje proljeće, ali i kad se priroda počinje ubrzano buditi. Tako i mi želimo probuditi životinje u nama, odnosno u vama!

Basne su jedan od književnih oblika s kojima smo se svi, slično kao i s bajkama, imali prilike sresti još u djetinjstvu. Prvi poznati basnopisac Ezop djelovao je još u 6. st. pr. Kr. u staroj Grčkoj, a njegove su se basne prenosile usmenom predajom. Danas ih znamo kao Ezopove basne.
Basne su kratke priče u prozi ili stihu s poučnim završetkom u kojima su likovi životinje. Njihova je specifičnost, dakle, što su glavni likovi koji se u njima pojavljuju uglavnom životinje koje imaju ljudske osobine, a završavaju s nekom moralnom poukom koja na kraju može biti izrečena u obliku poslovice. Likovi u basnama, pogotovo oni koji se često pojavljuju, utjelovljuju ljudske osobine koje se smatraju poželjnima, ili nepoželjnima, a koje se u basni obično žele pohvaliti ili pokuditi.
Stoga se u basnama često javlja lukava lija, marljivi mrav, pohlepan vuk, itd. Sudbina likova proizlazi upravo iz ovih njihovih osobina, a iz sudbine likova čitatelj prepoznaje pouku.

U natječaju “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!” udruga Mlada pera daje priliku najmlađim autorima da u formi basne izraze vlastite pouke i mudrosti bile one upućene roditeljima, učiteljima, ili sebi samima te možda lakše progovore o temi ili problemu koji je za njih bitan. Mogu izabrati životinju koja će biti odraz njih samih ili pak onih kojima je pouka upućena. Ona može izražavati ljudsku osobinu koju obično nosi u basnama ili pak njoj urođenu osobinu ili sposobnost (letenje, kopanje, plivanje, ronjenje, itd.). Životinja je napretek i veselo čekaju da nađu mjesto u vašoj basni.

Cilj natječaja je potaknuti djecu da razmisle o problemima na koje žele upozoriti ili poukama, porukama koje žele poslati i da se izraze na alegorijski način kroz te likove. Razvija se razmišljanje o problemu, kako ga vokabulizirati i predstaviti drugima i razmisliti što bi njima bilo rješenje, kako bi tomu pristupili. Tiskat će se bojanka s najboljim radovima.

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!”

1.Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu. Najbolji radovi bit će objavljeni u bojanci.

2.Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci  Republike Hrvatske.

3.Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.03.2021. – 15.10.2021. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru. Najbolji će biti proglašeni na službenoj stranici udruge Mlada pera, a bojanka tiskana najkasnije do 31.01.2022. godine.

4.Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.

5.Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Za natječaj Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja  poslati poštom na

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili  potpisanu skenirati i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ako se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice, godinama autora te imenom škole iz koje dolazi.

Molimo mlade autore/ice da prije samoga slanja svojih radova pregledaju tekst i isprave pravopisne i gramatičke pogreške te ih, ako su u mogućnosti, lektoriraju uz pomoć roditelja ili učitelja. Kad se rad objavi na portalu Top generacija ispravci i korekcije više nisu mogući!

6.Radovi mogu biti popraćeni vlastitim ilustracijama kao  i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad ilustracijama.

7.Nagrade će biti podijeljene u dvije kategorije:

– za učenike 1. – 4. razreda:
1.nagrada: 150 kn, plaketa i bojanka
2.nagrada: 100 kn, plaketa i bojanka
3.nagrada: 50 kn, plaketa i bojanka

– za učenike 5. – 8. razreda

1.nagrada: 150 kn, plaketa i bojanka
2.nagrada: 100 kn, plaketa i bojanka
3.nagrada: 50 kn, plaketa i bojanka

Novčana nagrada se isplaćuje jedino i isključivo na tekući ili žiro-račun dobitnika, odnosno roditelja, odnosno skrbnika. Novčana nagrada se ni u kojem slučaju neće isplatiti na račun škole iz koje dolazi učenik/ca!

8.Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9.Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Vrtuljak u vrtuljku
Vrtuljak u vrtuljku