Utorak, 25 lipnja, 2024

Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka nisu više tajne!

Zmajčeka Pozojčeka užasno boli glava. Danima je zajedno sa žirijem čitao priče pristigle na natječaj Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka i trebalo je odlučiti koje će biti proglašene najboljima, a to nije nimalo lak zadatak! Udruga Mlada pera objavila je sedam priča o Zmajčeku Pozojčeku u kojima kroz kreativan i djeci prihvatljiv način podučava i o povijesti Međimurja i Čakovca, zemljopisnim karakteristikama, upoznaje i djecu i odrasle s turističkim atraktivnostima prvenstveno Čakovca, a sve kroz simpatičan lik Zmajčeka Pozojčeka, a od osnovnoškolaca je zatraženo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi i zatim otkriveno kreativno prikažu u priči sa Zmajčekom Pozojčekom.
Očito su djeca željna literarnog stvaranja, ali i istraživanja o svom kraju i privukao ih je ovaj natječaj, zapravo ne samo djecu nego i odrasle, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da najmlađa autorica Mirta Levatić ima 5 godina, a najstariji Goran Radiković 40 godina. Naravno oni nisu bili u konkurenciji za nagradu, ali su zaslužili svoje mjesto u slikovnici. Bilo je predviđeno da u slikovnici bude dvadesetak priča no Zmajček Pozojček je odlučio da ih bude 44 jer mu je doktor rekao da bi to sigurno pomoglo njegovoj glavobolji pa će se u slikovnici naći radovi koje potpisuju Dino Prpić, Mario Jurina, Marija Krnjić, Ena Mikić, Matea Nikolaš, Mia Primus, Nika Soldo, Josip Arambašić, Petar Grgurević, Ema Marnika, Franka Štefić, Marija Sajter, Lana Đurković, Filip PresečkiIvano Đurin, Lara Brković, Tamara Škrlec, Dario Smoljanović, Matej Frajman, Ilija Petar Sinjeri-Horvat, Tena Ratešić, Nika Vičević, Magdalena Terkeš, Eva Jurinec, Ivana Grgurević, Antonio Posavec, Ana Galic, Jan Šinko, Dorijan Fotak, Anastazija Debeljak i Leon Bišćan.
Odlučio je Zmajček Pozojček i da će svi oni dobiti svoj primjerak slikovnice i eto odmah mu je lakše i doktor je imao pravo, prestala ga boljeti glava jer…čekaj, čekaj, čekaj, tu nešto ne štima, nedostaju 4 imena??? Pa da, imena četvero ravnopravnih dobitnika, a to su:

Za najkreativniju i najpoučniju priču osnovnoškolaca s područja Grada Čakovca dobitnik je Andrija Gabriel Kežman, učenik 3.a razreda III. OŠ Čakovec, za priču Pustolovina Zmajčeka Pozojčeka!

Za najkreativniju i najpoučniju priču osnovnoškolaca iz Međimurja bez Čakovca dobitnica je Gita Radiković, učenica 2.a razreda OŠ Petar Zrinski Šenkovec, za priču Zmajček Pozojček i tajna krvave livade!

Za najkreativniju i najpoučniju priču osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske bez Međimurja dvije dobitnice su:
Hana Blažević, učenica OŠ Ljudevit Gaj Krapina, za priču Čeh, Leh, Meh i Zmajček!
Zorana Đurašević, učenica 4. razreda PŠ Veliki Poganac, za priču Balade Zmajčeka Pozojčeka!

U ta četiri rada vidljivo je da su mladi autori dali si truda i istraživali o temi o kojoj su pisali, vrlo vješto, maštovito u priču su ubacili Zmajčeka Pozojčeka, a opet su njihove priče, zbog mašte ili usprkos mašti, izrazito poučne! Oni su uspjeli dokazati se u sva tri tražena elementa: istraživanju, kreativnosti i poučnosti!

Dobitnici će, uz svoj primjerak slikovnice, dobiti i Zlatno pero te 500 kn novčane nagrade no kako su zbog koronavirusa Javni pozivi za financiranje udruga ili otkazani ili zamrznuti rok za isplatu novčanog dijela nagrade je do 10.08.2020. godine jer se prvo želi prikupiti dovoljno financijskih sredstava za tisak slikovnice za koju Fantasy Factory radi ilustracije i obrađuje pristigle crteže punom parom. I Vi možete pripomoći tome donacijom u bilo kojem iznosu na žiro-račun Udruge Mlada pera HR3124020061100838696 pri Erste banci ili se možete predbilježiti za svoj primjerak slikovnice donacijom 60 kn uz svrhu plaćanja “donacija za primjerak slikovnice”.

Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka

Zahvaljujemo na donaciji Gradu Čakovcu, Općini Nedelišće, Općini Gornji Mihaljevec, Općini Mala Subotica, tvrtkama Eurorad d.o.o. i Međimurske vode d.o.o.  te građanima koji su odlučili poduprijeti izdavanje slikovnice koje molimo da nam pošalju svoje adrese da im možemo poslati slikovnicu kada bude gotova!

U tijeku je i natječaj Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju! i možda upravo ti dragi mladi literatu imaš šansu objaviti svoju knjigu!!! I neka ne bude više korone jer Zmajček Pozojček se i dogodine želi družiti s djecom i mladim perima!

Svaki cent je itekako značajan!