Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Rezultati natječaja Nikad ne bi pogodio!

Još jedan natječaj udruge Mlada pera uspješno je priveden kraju. Tema natječaja Nikad ne bi pogodio! bio je zavičaj, odnosno i osnovnoškolce i srednjoškolce upitali smo:

Što biste rekli jednom strancu da se pojavi u vašem mjestu i pita vas što je najvažnije u vašem kraju? Bez čega vaš kraj ne bi bio ono što jest?!

Naravno, kao i uvijek, tražili smo najkreativnije i najoriginalnije odgovore!

Jer ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a kada kažemo simbol, mislimo na simbol u najširem značenju te riječi pa to može biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti koja može i ne mora postojati, zatim određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja! Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja. Zavičaj nas je odgojio i oblikovao pa je ljubav prema zavičaju zapravo ljubav prema samome sebi i bližnjima, a razmišljajući o sebi i bližnjima otvara se i prostor da se bolje razumije i šira zajednica, a onda i svi ljudi svijeta.

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ono što su izabrali kao najvažniji simbol zavičaja govori puno o tome kako razmišljaju o njemu, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici. U današnje doba globalizacije iznimno je važno čuvati nacionalni identitet jer se događaju velika ispreplitanja različitih kultura, a da bismo naučili mlade da postanu građani svijeta prvo ih treba naučiti cijeniti svoju vlastitu kulturu i duhovnu baštinu, ali im pokazati i načine poštovanja različitosti drugih kultura. Pisanjem o vlastitu zavičaju te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske te se potiče tolerancija različitosti.

Brnistra Olivie Malbon (5.b, OŠ Fažana, mentorica: Izabela Kapustić)
Brnistra

Među osnovnoškolcima za najbolje radove, od prispjelih 28, odabrani su:

 1. nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Brnistra Olivie Malbon (5.b, OŠ Fažana, mentorice: Ivka Vučetić i Senka Kali )
 2. nagrada (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Stora hiža Luke Zadravca  (8.r, OŠ Gornji Mihaljevec mentorica: Lidija Novak Levatić)
 3. nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Legenda o ljeljama Ivane Škegro (4.c, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo, mentorica: Zrinka Funarić)

Žiri je odlučio posebno još pohvaliti pet radova koji će biti nagrađeni besplatnim primjerkom zbornika, a to su:

Leteće krvopije Antee Rap (3.b, SŠ Marka Marulića, Slatina)
Leteće krvopije

Među srednjoškolcima nijanse su odlučile da su najbolji i najoriginalniji od 21. prispjelog rada:

 1. nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Gorbonuk – nekad i sad Martine Špiranec (3.r, Gimnazija Bjelovar)
 2. nagrada  (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Ovce Miriam Volarić (3.g, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk)
 3. nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Leteće krvopije Antee Rap (3.b, SŠ Marka Marulića, Slatina)

I među srednjoškolcima je žiri odlučio posebno još pohvaliti pet radova koji će biti nagrađeni besplatnim primjerkom zbornika, a to su:

 • Šibicara Laure Lazić (2. r, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku, mentorica: Ružica Filipović)
 • Cijeli je svijet tvoj dom Sare Martinović (2. r, Pazinski kolegij-klasična gimnazija Pazin, s pravom javnosti)
 • Nekaj š čim se imamo štimati Tee Varga (2.b, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec)
 • Pogled s vrha stuba Ive Radošević ( 1. r, Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, mentorica: Sanja Depikolozvane)
 • Ni ko denes Ele Vivoda  (1. htt, SŠ „Vladimir Gortan“ Buje, mentorica: Dunja Janko)
Laura Lazić, drugi razred Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku mentorica: Ružica Filipović, prof. autor fotografije: Dino Šertović
autor fotografije: Dino Šertović

Žiri je također odlučio da zbog izuzetnog odaziva njihovih učenika s besplatnim primjerkom zbornika nagrade i sljedeće mentore i škole:

 • Vladimira Papića i OŠ Šijana, Pula
 • Lidiju Novak Levatić i OŠ Gornji Mihaljevec
 • Dunju Janko i SŠ „Vladimir Gortan“ Buje

A o kakvom je to zborniku riječ? Bit će to drugi zbornik udruge Mlada pera u kojem će biti objavljeni svi radovi prispjeli na natječaj Nikad ne bi pogodio! koji je, dakle, upravo završio i oni koji će tek doći na upravo otvoreni natječaj za srednjoškolce Ljetni dnevnik, ali na moj način!

I zbog toga smo malo modificirali stihove legendarne Nadaline za naslov Finila je i ova, ali nejdemo leć,  jer jedan natječaj je finija, ma nejdemo lec nego gremo odma daje.

A nagrade su svojim komentarima mogli osvojiti i čitatelji koji su komentirali pristigle radove na portalu Top generacijaNajuspješniji komentatori, odnosno, komentatorice  i dobitnice novčanih nagrada su:

 • 300 kn – Sandra Požgaj Jambrošić
 • 200 kn – Kristina Pavičić
 • 100 kn – Vlasta Lamprecht

 

Ovaj članak ilustriran je likovnim radovima i fotografijama koje su mladi autori sami poslali uz svoje literarne radove!

Gorkić Taradi

predsjednik udruge Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera