Petak, 12 srpnja, 2024

Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?

Često se naša djeca pitaju što čine i kako čine, promišljaju o sebi i postavljaju si pitanja kakva su ona zapravo. Na taj način stvaraju sliku o sebi i to traje cijeli život, ali u periodu školovanja je to najintenzivnije.
Ponekad su i izložena u drugim krajevima podsmijehu zbog svog kajkavskog narječja, a mi želimo da oni svojim samopouzdanjem pokažu vrijednost kajkavskog narječja i to upravo na humorističan način.

Djeca “kajkavskih” županija već su se iskazala svojim literarnim izražavanjem na literarnim natječajima udruge Mlada pera, sudjelovala su i s radovima na kajkavskom narječju pa i osvojila poneku nagradu. Zbog toga se veselimo i smatramo neophodnim da osnovnoškolci i srednjoškolci “kajkavskih” ali i “nekajkavskih” županija sudjeluju na ovom natječaju unutar projekta I veliki i mali svoje slovo su dali!

Želimo da nam djeca preko literarnog rada daju do znanja koliko su samopouzdani i samosvjesni, a zbog česte online nastave, nemogućnosti druženja i socijalizacije želimo ipak (p)okrenuti njihovo raspoloženje u vedre tonove.

Ciljana skupina su učenici osnovnih i srednjih škola. Njihov zadatak je da na veseli način napišu zašto su oni važni za svoj kraj pa samim time i za Hrvatsku pa i cijeli svijet. Za to u svom tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i preko cinizma. Radovi moraju biti na kajkavskom književnom jeziku ili kajkavskom narječju, a najbolji će biti objavljeni u zborniku.

PRAVILA ZA LITERARNI NATJEČAJ “Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?”

1.Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta I veliki i mali svoje slovo su dali raspisuje se natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?.

2.Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj!

3.Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.04. – 31.10.2022. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru. Najbolji će biti proglašeni na službenoj stranici udruge Mlada pera. Poželjno je da radovi imaju svoje vlastite naslove, a moraju biti na kajkavskom književnom jeziku ili kajkavskom narječju, a najbolji će biti objavljeni u zborniku.

Radovi s drugih manifestacija bilo koje tematike, ali na kajkavštini, mogu biti poslani za objavu u ovom zborniku van konkurencije.

4.Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.

5.Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu (font i prored po želji jer portal automatski prebacuje u zadani font) na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja  poslati poštom na

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili  potpisanu skenirati (može se i fotografirati mobitelom) i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ako se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice,  razredom i školom iz koje dolazi ili imenom mjesta iz kojeg je autor.

6.Radovi mogu biti popraćeni vlastitim ilustracijama kao  i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad ilustracijama.

7.10 najboljih će biti nagrađeni plaketama, primjerkom zbornika i novčanom nagradom u iznosu 100 kn.

Svi kojima će radovi biti objavljeni u zborniku dobit će svoj besplatan primjerak zbornika.

Novčana nagrada se isplaćuje jedino i isključivo na tekući ili žiro-račun dobitnika, odnosno roditelja, odnosno skrbnika. Novčana nagrada se ni u kojem slučaju neće isplatiti na račun škole iz koje dolazi učenik/ca!

8.Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9.Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Prijavom na natječaj slažete se da je objava Vaših podataka u skladu sa  Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Donirajte Udrugu Mlada pera