Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Kontinent ili more, u čemu različite su zore?

Pripremili smo još jedan zanimljiv natječaj za sva mlada i kreativna pera koja vole svoj zavičaj, ali su upoznali i žele upoznati druge regije, druge dijelove domovine!

Svatko zna što voli u svome zavičaju, u svome kraju i po čemu je njegov kraj jedinstven u odnosu na druge dijelove, ali…

…uvijek postoji to ali! Pitamo mlade literate, što ima u nekom drugom dijelu Lijepe naše ili nekom dragom kutku zemaljskom, a što nema u njihovom zavičaju? Što bi htjeli da bude i kod njih jer drugdje toga ima, a kod njih nema?  Je li to određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja? Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja. Zavičaj nas je odgojio i oblikovao pa je ljubav prema zavičaju zapravo ljubav prema samome sebi i bližnjima, a razmišljajući o sebi i bližnjima otvara se i prostor da se bolje razumije i šira zajednica. Stoga postavljamo pitanje djeci: što je to što ima u nekom drugom dijelu Hrvatske, a nema u njihovom kraju, a oni bi htjeli da bude?

Cilj projekta potaknuti je mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj, ali i što je to domovina, država u kojoj žive, ljudi koji dijele državljanstvo, ali njeguju različite običaje, grade drugačijim načinom gradnje, provode praznike drugačije, hrane se drugačije, govore drugačije, napokon, žive drugačije. Ono što izaberu kao želju da bi htjeli govori puno o tome kako razmišljaju o zavičaju i domovini, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici. U današnje doba globalizacije iznimno je važno čuvati nacionalni identitet jer se događaju velika ispreplitanja različitih kultura, a da bismo naučili mlade da postanu građani svijeta prvo ih treba naučiti cijeniti svoju vlastitu kulturu i duhovnu baštinu, ali im pokazati i načine poštovanja različitosti drugih kultura. Pisanjem o drugim zavičajima te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske, odnosno korisnika hrvatskog jezika diljem svijeta te se potiče tolerancija različitosti.

Projekt je namijenjen osnovnoškolcima, srednjoškolcima i čitateljima portala Top generacija.

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “Kontinent ili more, u čemu različite su zore?”

1.Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu.

2.Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci i srednjoškolci Republike Hrvatske te učenici izvan Republike Hrvatske koji pišu na hrvatskom jeziku!

3.Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.06. – 20.12.2021. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru. Najbolji će biti proglašeni na službenoj stranici udruge Mlada pera. Poželjno je da radovi imaju svoje vlastite naslove.

4.Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.

5.Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu (font i prored po želji jer portal automatski prebacuje u zadani font) na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Za natječaj Kontinent ili more, u čemu različite su zore. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja  poslati poštom na

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili  potpisanu skenirati (može se i fotografirati mobitelom) i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ako se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice,  razredom i školom iz koje dolazi ili godinama autora te imenom mjesta iz kojeg dolazi.

Molimo mlade autore/ice da prije samoga slanja svojih radova pregledaju tekst i isprave pravopisne i gramatičke pogreške te ih, ako su u mogućnosti, lektoriraju uz pomoć roditelja ili učitelja. Kad se rad objavi na portalu Top generacija ispravci i korekcije više nisu mogući!

6.Radovi mogu biti popraćeni vlastitim ilustracijama kao  i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad ilustracijama.

7.Nagrađuju se najbolji (čitaj: najkreativniji) u četiri kategorije:

  • osnovnoškolci 1. – 4. razreda
  • osnovnoškolci 5. – 8. razreda
  • srednjoškolci
  • učenici izvan RH koji pišu na hrvatskom jeziku

Najbolji dobivaju poklon pakete i plakete!

8.Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9.Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Prijavom na natječaj slažete se da je objava Vaših podataka u skladu sa  Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).