Utorak, 19 ožujka, 2024

Projekt VITEZOVI PROLJETNE LIVADE

Vitezovi Proljetne livade

Osnovnoškolci, nakon projekta Različitost kojeg ste odlično odradili, još jedan projekt samo za vas. No ovaj put ćemo od vas zatražiti malo timskog rada: nema individualnog nastupa, nego samo literarni rad timova koji se sastoje od jednog učenika višeg razreda i jednog učenika nižeg razreda, a svi zajedno ćemo napraviti jednu slikovnicu o vitezovima Proljetne livade.

Tko su vitezovi Proljetne livade? To su dječak Filip, (izumrla) dodo ptica Picek, (izumrli) baiji delfin Benđi i vrtni patuljak Vanček. Kroz svoje avanture oni nastoje djeci približiti prirodu i na šaljiv način neke po prvi puta u njihovom životu susresti s nekim pojmovima kao recimo Down sindrom, haiku poezija, različitost ljudi itd. Vi ćete trebati napisati jednu kratku priču/dogodovštinu jednog, dvoje, troje ili sve četvero vitezova, likovna ilustracija dozvoljena. Uvodne priče daje vam udruga  i možete ih naći na ovom linku, gdje će biti objavljene i sve prispjele priče, a na vama je zadatak da osmislite nove avanture. Najmaštovitije priče (broj nije fiksno određen) bit će objavljene u slikovnici koja će biti namijenjena prvenstveno djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima nižih razreda. Organizirat će se čitanja priča po vrtićima, školama i knjižnicama.

Natječaj ima za cilj, osim poticanja mašte i kreativnosti te razvijanja literarnih vještina i poticanje na istraživanje o nepoznatim pojmovima za djecu.

Vrijednost projekta Vitezovi proljetne livade leži u timskom radu koji se od učenika traži. Povezivanje djece starije i mlađe dobi korisno je objema skupinama. Starija djeca prenose svoja znanja te potiču i usmjeravaju mlađu skupinu te time uče kako biti mentor, kako se brinuti za mlađe od sebe i kako uspješno izvesti projekt do kraja, a mlađa skupina dobiva znanje od starije skupine. Djecu se dovodi u situaciju u kojoj će se veći dio života nalaziti, a s kojom se u toj životnoj dobi još nisu susretala, a to je heterogena radna skupina. I zato je ovaj projekt bitan. Osim same kreativnosti od djece se očekuje i inovativnost, odnosno razmišljanje na nov način za koji dosad nisu imali priliku. A kada se gleda u širem smislu cijela zajednica, dolazi se do toga da se djecu priprema na ravnopravno sudjelovanje u zajednici i uči timskom radu u različitim skupinama.

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “VITEZOVI PROLJETNE LIVADE”

  1. Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji i najpoučniji literarni rad na zadanu temu.
  2. Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci  Republike Hrvatske, obavezno u timu učenik višeg razreda (5.,6.,7. i 8. razred) + učenik nižeg razreda (1., 2., 3. i 4. razred). U školama koje imaju samo 1.- 4. razreda tim mora biti od jednog učenika iz 1. ili 2. razreda i jednog  iz 3. ili 4. razreda.
  3. Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.10.2018. – 31.01.2019. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru.
  4. Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.
  5. Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Za natječaj Vitezovi Proljetne livade. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja  poslati poštom na

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili  potpisanu skenirati i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ukoliko se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice, razredom i školom.

Radovi mogu biti popraćeni vlastitim autorskim fotografijama ili ilustracijama kao i fotografijama i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad fotografijama ili ilustracijama.

  1. Najbolji autori za prva tri mjesta dobit će plakete udruge Mlada pera te nagrade sponzora.
  2. Objava najboljih radova bit će u roku 30 dana od završetka natječaja na službenoj stranici udruge Mlada pera.
  3. Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9. Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Prijavom na natječaj slažete sa da je objava Vaših podataka u skladu sa  Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

 

Donatori i sponzori projekta Vitezovi Proljetne livade

Donacije možete izvršiti uplatom na žiro račun HR3124020061100838696 kod Erste banke. Hvala vam što podržavate djecu!
Donirajte Udrugu Mlada pera