Subota, 27 travnja, 2024
Vijesti iz udruge Mlada pera

Karolina, ja te volim – zaorilo se na promociji zbornika Tragovi budućnosti

„Župane, morat ćemo proširiti dvoranu!“ – izrekao je predsjednik udruge Mlada pera Gorkić Taradi županu Matiji Posavcu na promociji zbornika s dječjim literarnim radovima Tragovi budućnosti jer je dvorana na katu zgrade Scheier bila zauzeta do posljednjeg mjesta, a dobar dio publike je još i stajao jer niti rezervne stolice nisu bile dovoljne za sve.

Promocija zbornika privukla je učenike nekoliko međimurskih osnovnih škola, nekoliko zagrebačkih, ali i osnovnoškolce i srednjoškolce iz Nove Gradiške, Beletinca, Koprivnice, Kumrovca…

Peti zbornik u nakladi udruge Mlada pera koja djeluje od 2017. godine (uz nakladu još 3 slikovnice i dvije knjige) nazvan je Tragovi budućnosti. Naziv sam po sebi zrači nadom, ohrabrenjem i snagom te nije slučajno odabran. Na stranicama ovog zbornika otkrit ćete tragove koji nas podsjećaju na snagu i kreativnost mladih autora iz cijele Hrvatske. Iako su još uvijek u školskim klupama, njihovi radovi svjedoče o dubokoj zrelosti i talentu.

Ime “Tragovi budućnosti” nosi duboko simboličko značenje. Mladi autori, osnovnoškolci i srednjoškolci, nisu samo mladi pisci, oni su i budućnost. Njihovi radovi nisu samo riječi na papiru, već tragovi koje ostavljaju već sada za svoju i našu budućnost. Ovdje su da nas podsjećaju na moć riječi i umjetnosti u oblikovanju svijeta oko nas. Svaka priča, svaka pjesma, svaki esej u ovom zborniku nosi sa sobom obećanje i nadu za svjetliju budućnost.

Od ukupno 97 autora zastupljenih u zborniku na promociji je svoje radove pročitalo njih 46.

Usred promocije sve prisutne je iznenadio sv. Nikola jer promocija je ipak bila na njegov dan i ipak je on zaštitnik djece. Malo slatkiša i malo prigodnog poklona oduševilo je djecu, a i neki roditelji su dobro prošli.

Bio je to pravi festival dječje kreativnosti i kako je naglasio župan Matija Posavec obraćajući se prisutnima, Međimurska županija uvijek jeste i uvijek hoće podupirati dječje stvaralaštvo i dječje zalaganje i trud.

Na promociji je za Ambasadoricu udruge Mlada pera za 2023. godinu proglašena profesorica Lidija Novak Levatić iz OŠ Gornji Mihaljevec, a plaketu Izvora literarnog izražavanja mladih za 2023. godinu od župana je preuzela profesorica Vanja Vukosavić  za OŠ Petra Preradovića iz Zagreba.

Zapažen nastup u predahu promocije održala je Dječja sekcija KUU Zasadbreg s foklornim spletom Piceki su pobegli te pobrala gromoglasan aplauz.

U dvosatnoj promociji dinamičnim izvedbama i interaktivnim moderiranjem sva publika je punom pažnjom pratila cijelo događanje, a po završetku je slijedilo ugodno ćaskanje na domjenku u prizemlju zgrade Scheier koja je i ponovo, kao i u svojoj prošlosti, bila mjesto kulturnog i društvenog događanja.

Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori