Srijeda, 17 travnja, 2024

Neje Međimurje tuliko malo kuliko sam jo veliki

Biramo Najprefriganke i Najprefrigance Međimurja među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali preko literarnog natječaja. Njihov zadatak je da na veseli način napišu zašto su oni važni za Međimurje pa je samim time Međimurje važno za Hrvatsku pa i cijeli svijet. Za to u svom tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i preko cinizma. Često se naša djeca pitaju što čine i kako čine, promišljaju o sebi i postavljaju si pitanja kakva su ona zapravo. Na taj način stvaraju sliku o sebi i to traje cijeli život, ali u periodu školovanja je to najintenzivnije. Zbog toga želimo da nam preko literarnog rada daju do znanja koliko su samopouzdani i samosvjesni, a zbog česte online nastave, nemogućnosti druženja i socijalizacije želimo ipak (p)okrenuti njihovo raspoloženje u vedre tonove.

Djeca su neprestano izložena međusobnom uspoređivanju od vrtića preko škola, raznim grupama slobodnih aktivnosti i primjećuju koje su im prednosti, a koje slabosti. Trebaju se prihvatiti onakvima kakvi jesu s ciljem razvijanja pozitivnih strana, ali i prihvaćanja svojih slabosti bez negativnog vrednovanja i gubljenja samopouzdanja i smanjivanja samosvijesti.

Dijete koje ima dobro razvijenu samosvijest manje je ranjivo, ima bolje odnose s drugom djecom i odraslima, sretnije je i uživa u životu. Razvijeno samopouzdanje kod djeteta, ne znači da dijete ima dobru sliku o sebi. Mi želimo da nam se djeca prikažu dobrom slikom i tako pojačaju svoju samosvijest. Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija.

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “Neje Međimurje tuliko malo kuliko sam jo veliki”

1.Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu.

2.Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola u Međimurju!

3.Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 10.01. – 10.05.2022. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru. Najbolji će biti proglašeni na službenoj stranici udruge Mlada pera. Poželjno je da radovi imaju svoje vlastite naslove, a mogu biti na kajkavskom književnom jeziku, kajkavskom narječju ili hrvatskom jeziku.

4.Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.

5.Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu (font i prored po želji jer portal automatski prebacuje u zadani font) na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Neje Međimurje tuliko malo kuliko sam jo veliki. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja  poslati poštom na

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili  potpisanu skenirati (može se i fotografirati mobitelom) i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ako se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice,  razredom i školom iz koje dolazi ili godinama autora te imenom mjesta iz kojeg dolazi.

Molimo mlade autore/ice da prije samoga slanja svojih radova pregledaju tekst i isprave pravopisne i gramatičke pogreške te ih, ako su u mogućnosti, lektoriraju uz pomoć roditelja ili učitelja. Kad se rad objavi na portalu Top generacija ispravci i korekcije više nisu mogući!

6.Radovi mogu biti popraćeni vlastitim ilustracijama kao  i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad ilustracijama.

7.Između svih autora bira se 10 najkreativnijih koji osvajaju titulu Najprefriganke ili Najprefriganca Međimurja što će svaki pobjednik dobiti ovjekovječeno na plaketi. Također svaka Najprefriganka i svaki Najprefriganec osvaja 100 kn novčane nagrade, sve pod sponzorstvom Eko Međimurja.

Novčana nagrada se isplaćuje jedino i isključivo na tekući ili žiro-račun dobitnika, odnosno roditelja, odnosno skrbnika. Novčana nagrada se ni u kojem slučaju neće isplatiti na račun škole iz koje dolazi učenik/ca!

8.Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9.Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Prijavom na natječaj slažete se da je objava Vaših podataka u skladu sa  Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).