Utorak, 19 ožujka, 2024

Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Primijećeno je da učenici zapravo često ne poznaju svoj kraj i nisu svjesni turističkih  vrijednosti koje njihov kraj posjeduje. Često usredotočeni na mobitele i laptope ne primjećuju svoju okolinu i vrijednosti svog kraja. Današnje doba pandemije i izolacija to samo pojačava.

Višegodišnjim literarnim natječajima koje udruga organizira i objavama literarnih radova na portalu Top generacija primijećena je velika razlika u poznavanju zavičaja od učenika do učenika i pristupu tome od škole do škole.

Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da istraže neki običaj, predaju, turističku znamenitost, sakriven prirodni kutak, možda kako je nastalo ime mjesta ili čak zašto vjerujemo u neko sujevjerje ili nastanak neke neuobičajene riječi i napišu priču kojom nastoje uvjeriti nepoznatog turista da posjeti njihov kraj.

Dakle od djece tražimo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi , sami upoznaju svoj kraj i onda to kreativno prenesu strancu kojeg će privući da ih posjeti.

Jednostavno rečeno, biramo dječje turističke ambasadore!

Svi radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija.

PRAVILA ZA LITERARNI NATJEČAJ “Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!”

1.Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta Jer moja priča blista budi furešta il’ turista! proglašavaju se dječji turistički ambasadori!

2.Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj!

3.Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.06. – 20.12.2022. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru. Najbolji će biti proglašeni na službenoj stranici udruge Mlada pera. Poželjno je da radovi imaju svoje vlastite naslove, a mogu biti i na narječjima.

4.Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.

5.Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu (font i prored po želji jer portal automatski prebacuje u zadani font) na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Jer moja priča blista budi furešta il’ turista. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja/skrbnika za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja/skrbnika poslati poštom na

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili potpisanu skenirati (može se i fotografirati mobitelom) i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info. Ako se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice, razredom i školom iz koje dolazi ili imenom mjesta iz kojeg je autor.

6.Radovi mogu biti popraćeni vlastitim ilustracijama kao i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara za eventualnu povredu autorskih prava nad ilustracijama.

7.10 najboljih bit će nagrađeno plaketama, pokojom knjigom i proglašeno dječjim turističkim ambasadorima.

8.Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9.Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Prijavom na natječaj slažete se da je objava Vaših podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).