Utorak, 19 ožujka, 2024

Dobitnici Zlatnog, Srebrnog i Brončanog pera su…

Dok uživamo u toploj jeseni punoj šarolikih boja žiri je iz šarene palete radova pristiglih na natječaj Različitim jezicima na istome putu odabrao tri koja su ga se najviše dojmila. Članovi žirija posebno su oduševljeni što među autorima ima podjednak broj onih koji su sudjelovali i na prijašnjim natječajima i onih koji su se prvi put prijavili sa željom da se njihovo literarno stvaralaštvo  javno objavi, naravno uz suglasnost roditelja. To znači da Udruga Mlada pera uspijeva zadržati interes mladih literata i privući nove mlade spisateljske nade.

Nevjerojatno je kako iz tih osnovnoškolskih glava uspije izaći toliko zrela misao i mudrost sažeta u jednoj pjesmici ili jedan cijeli krimi roman s neočekivanim zapletima, ali ta krimi priča upozorava i na neke tabu teme koje se ustručavamo uopće i spomenuti, kao recimo silovanje.

Takvu krimi priču, Otmičar iz sjene, poslala je Valentina Crnčec, učenica 7. razreda OŠ Čazma i njome osvojila Brončano pero, majicu s logom natječaja i 500,00 kn.

Svojom pjesmom Dan i noć  Gita Radiković, učenica 2. razreda OŠ Petar Zrinski Šenkovec, opisala je povezanost dana i noći, Sunca i Mjeseca, mladića i djevojke, različitosti koje ne mogu jedna bez druge i samo zajedničkim postojanjem čine cjelinu. Nadamo se da će Srebrno pero, majica s logom natječaja i 750,00 kn biti poticaj za nova stvaralaštva.

Ljubav obično prikazujemo crvenim srcem, a opisujući crvenu boju svoju iskrenu ljubav prema kajkavskom jeziku opisala je Dina Borček, učenica 4. razreda OŠ Ljubešćica. Za svoju pjesmu naslova, a kako drugačije nego Črleno (Crveno), u njeno vlasništvo odlazi Zlatno pero, majica s logom natječaja i 1.000,00 kn.

Hvala svima koji su se prijavili na natječaj, svi pristigli radovi bit će objavljeni u zborniku sufinanciranom proračunskim sredstvima Primorsko-goranske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Čakovca, Općina Nedelišće, Mala Subotica i Štrigova te pod sponzorstvom tvrtki Multipro d.o.o. i Donum iz Čakovca, a koji će izaći krajem siječnja 2020. godine.

PS: Žao vam je što se niste i vi prijavili na ovaj natječaj? Imate vremena i priliku do kraja mjeseca prijaviti se na natječaj Koja je dobitna kombinacija!