Utorak, 19 ožujka, 2024

Rezultati natječaja Različitost

Udruga Mlada pera osnovana je u srpnju 2017. godine s ciljem promicanja dječjeg, mladenačkog, učeničkog i studentskog literarnog stvaralaštva, poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

S jasnim ciljevima i definiranim planovima odmah je pokrenula portal Top generacija za objavljivanje literarnih radova učenika i studenata, svih dječjih literarnih radova, teenagerskih misli, mladenačkih razmišljanja, a pod parolom Kreativnost je kad sliku koja vas je ostavila bez teksta možete opisati s tisuću riječi.

Prvog listopada prošle godine raspisala je literarni natječaj za sve osnovnoškolce u RH i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu. Tema natječaja je bila široka paleta različitosti, a djeca su je zaista maksimalno iskoristila: dotaknula su se različitosti po vjeri, rasi, fizičkim karakteristikama, sjetila se Down sindroma, autizma, albinizma, djece rastavljenih roditelja, oboljele od raka, ali i opisala razliku između vilice i žlice, višnje i trešnje, napisala pravu studiju o razlici između crne i bijele čokolade, objasnila zašto nam trebaju upravo 4 godišnja doba i zašto žabe vole tortu od muha, djevojčice su objasnile dječacima da plava nije samo njihova boja, otkrivena je tajna iskrenog prijateljstva, putovali smo u Rusiju, Barcelonu, Iran, Slovačku, Afriku, svemir, saznali i tople i tužne obiteljske priče, naučili vrste peciva, dobili i neke recepte za dobar kolač prijateljstva, analize književnih djela, a sve su to ukomponirali u stihove, prozu, intervjue, slikovnice…

266 mladih autora/ica poslalo je 154 literarna rada kojima je zajednički nazivnik Različitost. Radovi su pristigli iz 16 županija, grada Zagreba i Bosne i Hercegovine pa je time odmah i prvi natječaj mlade udruge koja još nije proslavila ni prvi rođendan postao međunarodni natječaj. Osim što su pristigli radovi iz svih nižih i viših razreda osnovne škole veseli i velik odaziv područnih škola te škole nacionalnih manjina.

Najviše malih autora ukupno je iz Krapinsko-zagorske županije, ali s pojedinačnim radovima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, iz čijeg središta grada Bjelovara je i pristiglo najviše radova.

Rezultat natječaja bit će knjiga s prekrasnim i dirljivim pričama, napisanih pravim književno-umjetničkim stilom punim emocija, subjektivnosti i bogatim izražajnim sredstvima. Može se primijetiti izuzetno dobro korištenje pripovjednih tehnika kao što su monolog, dijalog i autorovi komentari, a pohvaljujemo i korištenje autoreferencijalnosti. Na sadržajnoj razini teme su zanimljivo i originalno obrađene, kompozicijski modeli dosljedno provedeni, sve pravopisno i gramatički točno napisano. Iskaču i priče s neočekivanim završetkom i korištenjem tehnike priče u priči. Upravo zato što neke završavaju pesimistično, od čitatelja se traži angažman i poziva na borbu protiv diskriminacije različitih.

Kod radova diskurzivnog karaktera (eseji) pitanje različitosti kod ljudi obrađeno je promišljeno i argumentirano, dano je više primjera za teze i postavljena su dobra pitanja. Mladi poeti jezgrovito i sa stilom, u samo par stihova pokazuju toleranciju različitosti čime pogađaju temu i na slikovit način je obrađuju.

Odabrati najbolje radove je nemoguća misija i vjerojatni bi taj odabir od žirija do žirija bio različit. Ovaj žiri je stoga napravio odabir prema svom subjektivnom viđenju najvažnijeg pravila natječaja: bira se najkreativniji i najoriginalniji rad. A po mišljenu žirija to su:

Zlatno pero: Pjesnik u srcu – Larisa Čoh,  8. B, OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina

Kreativna i topla priča koja uvlači čitatelja u ovaj neobičan svijet raspjevanog slona. Sadržaj i kompozicija su cjeloviti, a tema obrađena na zanimljiv i originalan način. Stil je u potpunosti usklađen sa sadržajem, može se primijetiti bogatstvo rječnika i uporaba različitih riječi za pojačavanje dojma. Osim toga priča je pravopisno i gramatički točno napisana.

Srebrno pero: Zamislite svijet bez različitosti – Maj Toman, 4. C,  O.Š. „Milan Brozović“, Kastav

Kreativan rad koji je okrenuo razmišljanje o različitosti u drugom smjeru i slikovito pokazao koja bi bila posljedica nepostojanja različitosti, a to je jedan dosadan i bezličan svijet. Zanimljivim primjerima mladi je autor uspio u nakani da na vrlo originalan način objasni zašto je različitost vrlina!

Brončano pero: Rođendanska torta – Kristijan Blagus, 2. razred, PŠ Novi Bezdan, OŠ Zmajevac

Kratko i jednostavno stvoren je zanimljiv svijet koji otkriva više od priče o rođendanskoj torti. Prihvaćanje različitosti ključno je za jedno prijateljstvo, što je i slikovito dočarano u odnosu ove žabe i ribe. Priča je originalna i jedinstvena!

Zahvaljujemo svim mladim autorima, čestitamo pobjednicima! Veliko hvala učiteljima, mentorima, ravnateljima, roditeljima! Sada ide knjiga u tisak i kada bude gotova, bit će organizirana dodjela nagrada za najbolje, najvjerojatnije jedne nedjelje u drugoj polovici ožujka. Nakon dodjele bit će poslane knjige svim mladim autorima i njihovim školskim knjižnicama.

Odmah koristim priliku i najavljujem nov projekt za jesen, trebat će timski rad i puno mašte, no sve u svoje vrijeme! Pozivam još jednom  sve učenike svih razreda da šalju svoje radove iz zadaćnica, literarne radove, doživljaje s raznih događanja za objavu na portalu Top generacija – http://www.top.medjimurje.info/ tijekom cijele godine bez obzira na temu!

Gorkić Taradi

predsjednik udruge Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera