Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Dobili smo dobitnu kombinaciju!

Zadnji literarni natječaj Udruge Mlada pera ove godine Koja je dobitna kombinacija? bio je pun pogodak! Naime, na natječaju su traženi zajednički radovi roditelja i djece ili da svatko napiše svoju priču ili da dijete opiše neki događaj viđen iz svog kuta, a roditelj iz svoga.  Imali smo zaista sve moguće kombinacije s djetetom, bakom, mamom, tatom, ali i cijele obitelji, a priče su plod  literarnog druženja obitelji. Imamo priče svih članova obitelji pa novinarske grupe osnovne škole u koju su se za ovaj natječaj privremeno uključili i roditelji…uspjeli smo potaknuti interes o literarnoj suradnji djeteta i roditelja i to nas u Udruzi Mlada pera čini izuzetno sretnim i ponosnim!

Posebno veseli i što su se svi učenici Područne škole Jablan odazvali na natječaj zajedno sa svojim roditeljima i zato je ta škola ponijela titulu Izvora literarnog izražavanja mladih za 2019. godinu!

Udruga Mlada pera odlučila je svake godine na neki način nagraditi/pohvaliti/istaknuti pojedinca u njegovom literarnom stvaralaštvu jer smatramo da samom svojom povećanom aktivnošću u literarnom izražavanju promovira taj način kreativnosti i prema drugima. Pojedincima se dodjeljuje titula  Ambasadora/ice Udruge Mlada pera, a  za 2019. godinu titula Ambasadorice Udruge Mlada pera dodijeljena je  Giti Radiković, učenici 2.a razreda  OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Mladoj ambasadorici Udruge zbog izuzetne kreativnosti bit će u zborniku posvećen poseban Gitin kutak!

U moru dobrih radova teško je bilo odabrati najbolje iako je Zlatno pero dodijeljeno jednoglasno i dobitna kombinacija je kći i tata odnosno Mia Butorac i tata Alen iz Kastva. U jednoj priči oni se izmjenjuju u prepričavanju neobično običnog dana  viđenog očima djeteta i očima roditelja. Vrlo nadahnuto!

Srebrno pero odlazi kombinaciji sin i mama na Cres: Nikoli Toiću i mami Marti. U vrlo živopisnoj priči, preko maštovitih likova triju vila, sin i mama ukazuju na problem zagađenja prirode koji ima utjecaja i na djecu i na odrasle.

I Brončano pero odlazi kombinaciji sin i mama u Vukanovec, točnije u Zanjkovu grabu , a ta kombinacija su Leon Kuzma i mama Martina. Priča je to u kojoj sin i mama razgovaraju o tome kako je  Zanjkova graba gdje žive dobila ime.

To su priče u kojima se maksimalno vidi suradnja djeteta i roditelja, zajednički rad, a Udruzin cilj je bio upravo maksimalno potaknuti taj zajednički rad. Naravno da je bilo još priča u kojima se vidi ta suradnja i to nam je izuzetno drago jer smo zaista pogodili ono pravo pa su detalji u odlučivanju o najboljima bili izuzetno važni. Zahvala i pohvala svima koji su se odazvali na natječaj! Sve priče bit će objavljene u zborniku koji će u nakladi Udruge Mlada pera izaći najkasnije do kraja siječnja 2020. godine.

Područna škola Jablan

Gita Radiković

Svaki cent je itekako značajan!