Subota, 25 svibnja, 2024

Bit ću faca – bit ću humo’rista’!

Djeco, dajte da se i mi smijemo! Pošaljite nam svoje smiješne radove u bilo kojoj književnoj formi, mi predlažemo neke:

Aforizmi su kratka književna forma (najčešće jedna do tri rečenice) u kojoj se na duhovit i neobičan način iznose mudre misli, doživljaji ili zapažanja. Aforizam u prvom dijelu nešto nagovještava, ali u nastavku i na njegovom kraju događa se nešto drugačije ili potpuno suprotno od očekivanog, kao recimo u dječjem aforizmu “Moja sestra je opet položila razred odličnim uspjehom – sve same petice. Ona to meni namjerno radi!” Ova književna vrsta može predstavljati i pouku, savjet ili modernu poslovicu.

Anegdote pak je odlično opisao A.G.Matoš: “Anegdota je kao ključanica kroz koju se više vidi nego kroz širom razjapljena vrata!”

Dodajmo k tome još humoreske i satiru pa stavimo djecu pred pravi izazov: okušati se u najtežoj književnoj formi. To ćemo im olakšati radionicama u suradnji s članovima Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) koji će biti i u žiriju te odabrati najbolje za objavu u zborniku humora u nakladi udruge Mlada pera, ali pobjedničke i u svom almanahu.

Dakle, u ovom natječaju osnovnoškolci i srednjoškolci pišu aforizme, anegdote, satiru, ironiju, humorističke literarne radove, a primamo i karikature.

– poticanje kreativnosti i literarnog izričaja osnovnoškolaca i srednjoškolaca te pobuđivanje interesa prema hrvatskom jeziku i humorističnoj književnosti kroz igre riječima
– vježbanje moždanih vijuga u razumijevanju pročitanog/napisanog te kako zadani sadržaj napisati na drugačiji način a da se ne promijeni smisao
– jačanje vedrog duha, optimizma i boljeg raspoloženja te vraćanje osmjeha na lica
– traženje talenata za podmladak koji bi nastavio njegovati humoristično-satirični izričaj
– nagrađivanje najboljih učenika i njihovih radova objavom u zborniku u nakladi udruge Mlada pera i uvrštenjem u publikacije – zbornike/almanahe UHAH-a i u magazin humora i satire

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “Bit ću faca – bit ću humorista!”

1.Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu.

2.Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske i hrvatskog govornog područja van Hrvatske.

3.Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 17.03. (na datum kad je preminuo A.G.M.) – 24.09. 2024. godine (na datum kad je preminuo Tomislav Supek, poznati hrvatski aforističar).

Nema ograničenog broja radova po autoru. Najbolji će biti proglašeni na službenoj stranici udruge Mlada pera i udruge UHAH. Poželjno je da radovi imaju svoje vlastite naslove, a mogu biti na kajkavštini, čakavštini ili štokavštini odnosno standardu zapravo još poželjnije nestandardu, onom šatrovačkom ili onom žargonskom; shvatili ste poantu, važno nam je da je smiješno. Primamo i radove na jezicima nacionalnih manjina uz obavezan prijevod.

Primamo i karikature među kojima ćemo također izabrati najbolje.

4.Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.

5.Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu (font i prored po želji jer portal automatski prebacuje u zadani font) na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Bit ću faca – bit ću humorista! Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja/skrbnika za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja/skrbnika  poslati poštom na

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili  potpisanu skenirati (može se i fotografirati mobitelom) i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ako se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice,  razredom i školom iz koje dolazi ili godinama autora te imenom mjesta iz kojeg dolazi.

Molimo mlade autore/ice da prije samoga slanja svojih radova pregledaju tekst i isprave pravopisne i gramatičke pogreške te ih, ako su u mogućnosti, lektoriraju uz pomoć roditelja ili učitelja. Kad se rad objavi na portalu Top generacija ispravci i korekcije više nisu mogući!

6.Radovi mogu biti popraćeni vlastitim ilustracijama kao  i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad ilustracijama.

7.Najbolji će biti objavljeni u zborniku udruge i svi će dobiti svoj besplatan primjerak zbornika, a najbolji od najboljih bit će objavljeni i u almanahu udruge UHAH. Također osvojit će i prigodne nagrade.

8.Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

9.Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Prijavom na natječaj slažete se da je objava Vaših podataka u skladu sa  Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Svaki cent je itekako značajan!