Srijeda, 17 travnja, 2024

Izvještaj o radu udruge Mlada pera u 2018. godini

  1. godina definitivno je bila godina udruge Mlada pera.

Podsjetimo se, nakon samo devet mjeseci postojanja udruga Mlada pera dodijelila je svoja prva pera mladim literatima osnovnih škola. Nakon natječaja na temu različitost i ocjene žirija, 25.03.2018. godine uručene su plakete Zlatno, Srebrno i Brončano pero te diplome i nagrade njihovim vlasnicima, autorima triju najkreativnijih i najoriginalnijih radova odabranim između 266 mladih autora/ica i 154 literarna rada. Svi pristigli radovi objavljeni su u zborniku Različitost je najzanimljivija boja života, a svoj besplatni primjerak zbornika dobili su svi mladi autori i njihove školske knjižnice.

Brončano pero dodijeljeno je radu Kristijana Blagus,  učenika 2. razreda PŠ Novi Bezdan, OŠ Zmajevac, naslova Rođendanska torta. Kratko i jednostavno stvoren je zanimljiv svijet koji otkriva više od priče o rođendanskoj torti. Prihvaćanje različitosti ključno je za jedno prijateljstvo, što je i slikovito dočarano u odnosu  žabe i ribe. Ovom slikovitom pričom Kristijan poručuje: kad odbacite predrasude, različitost je pozitivna!

Srebrno pero ponio je u  Kastav Maj Toman, učenik 4. C razreda  O.Š. „Milan Brozović” za rad Zamislite svijet bez različitosti. Kreativan rad koji je okrenuo razmišljanje o različitosti u drugom smjeru i slikovito pokazao koja bi bila posljedica nepostojanja različitosti, a to je jedan dosadan i bezličan svijet. Zanimljivim primjerima mladi je autor uspio u nakani da na vrlo originalan način objasni zašto je različitost vrlina!

Zlatno pero sa svojim Pjesnikom u srcu osvojila je Larisa Čoh,  8. B, OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina. Ovom kreativnom i toplom pričom koja uvlači čitatelja u neobičan svijet raspjevanog slona Larisa nam poručuje: budi uvijek ono što jesi, nemoj zbog nekog drugog glumiti nešto što nisi.

Zatim je u periodu 01.04. – 15.07.2018. godine bio natječaj Nikad ne bi pogodio! u dvije kategorije: za osnovnoškolce i srednjoškolce.
Cilj natječaja bio je potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj.
Ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a udrugu je zanimalo što je literatima najvažniji simbol zavičaja. Kada kažemo simbol, mislimo na simbol u najširem značenju te riječi pa to može biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti koja može i ne mora postojati, zatim određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja! Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja. Po troje dobitnika iz svake kategorije dobilo je novčane nagrade, a još po petero radova je pohvaljeno.

Među osnovnoškolcima za najbolje radove, od prispjelih 28, odabrani su:

  1. nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan):  BrnistraOlivie Malbon (5.b, OŠ Fažana, mentorice: Ivka Vučetić i Senka Kali )
  2. nagrada (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Stora hižaLuke Zadravca  (8.r, OŠ Gornji Mihaljevec mentorica: Lidija Novak Levatić)
  3. nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Legenda o ljeljamaIvane Škegro (4.c, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo, mentorica: Zrinka Funarić)

 

Među srednjoškolcima nijanse su odlučile da su najbolji i najoriginalniji od 21. prispjelog rada:

  1. nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Gorbonuk – nekad i sad Martine Špiranec (3.r, Gimnazija Bjelovar)
  2. nagrada  (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Ovce Miriam Volarić (3.g, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk)
  3. nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Leteće krvopije Antee Rap (3.b, SŠ Marka Marulića, Slatina)

 

Ljeto je bilo posvećeno srednjoškolcima uz natječaj Ljetni dnevnik, ali na moj način! Cilj nije bio vidjeti tko je ljepše proveo ljeto, nego tko je kreativnije opisao provođenje ljeta.

Uz predstavljanje udruge po medijima, na nastupe na televiziji pozivani su i mladi literati jer, na kraju krajeva, udruga je osnovana zbog njih i aktivna je zahvaljujući njima.

I tako je stigao prosinac, vrhunac kalendarske godine i vrhunac ovogodišnjeg djelovanja udruge: u jednoj godini izašao je i drugi zbornik dječjih radova u nakladi udruge Mlada pera pod nazivom koji apsolutno opisuje tko su mladi literati: Top generacija!

U zborniku su objavljeni svi radovi pristigli na natječaje Nikad ne bi pogodio! i Ljetni dnevnik, ali na moj način! te izbor između 227 literarnih uradaka objavljenih na portalu udruge Top generacija!

Svoj besplatan primjerak zbornika dobivaju svi nagrađeni i pohvaljeni autori, ali i tri mentora i njihove školske knjižnice koji su pokazali izuzetnu aktivnost u radu s djecom na navedenim natječajima:

Vladimir Papić i knjižnica OŠ Šijana, Pula,

Lidija Novak Levatić i knjižnica OŠ Gornji Mihaljevec,

Dunja Janko i knjižnica SŠ „Vladimir Gortan“, Buje.

U udruzi Mlada pera  također su odlučili odati priznanje školama koje su se posebno iskazale u literarnom radu s djecom i odazivom na oba natječaja za osnovnoškolce dodijelivši im titulu „Izvor literarnog izražavanja mladih“.  Plaketa povodom toga poslana je OŠ Šijana u Puli, a OŠ Gornji Mihaljevec bit će uručena na predstavljanju zbornika Top generacija koje će se održati 18. siječnja 2019. godine upravo u OŠ Gornji Mihaljevec.

Čakovec, 04. siječnja 2019. godine                                Predsjednik udruge                                                                                                                   Gorkić Taradi

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUGE MLADA PERA U 2018. GODINI

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2018. GODINU

 

Donirajte Udrugu Mlada pera