Utorak, 25 lipnja, 2024
Vijesti iz udruge Mlada pera

Za punoljetne – budi i ti autor Priča bez honorara

Gorkić Taradi, predsjednik udruge Mlada pera ove će godine objaviti svoju petu knjigu raznovrsnih književnih formi – priče, pjesme, haiku, anegdote, aforizmi…a posebno poglavlje bilo bi Priče bez honorara  u kojem će biti vaše priče ili pjesme ili neki drugi oblik književne forme. Važno je da niste afirmirani pisac odnosno smijete imati samo jednu samostalno objavljenu  knjigu.

Projekt Priče bez honorara nastavak je projekta I veliki i mali svoje slovo su dali iz 2022. godine, ovaj put  s malo drugačijim konceptom.  Cilj je animirati punoljetne osobe da stanu bok uz bok malim literatima; kako su mali autori neafirmirani i kod odraslih su nam cilj neafirmirani pisci odnosno osobe koje se nisu okušale kao (ozbiljniji) pisci i zainteresirati ih da se angažiraju na pisanju svojih vlastitih redaka jer je cilj udruge Mlada pera u 2024. stvoriti, uz pomoć velikih i malih, čim više redaka koji će graditi pjesme, priče, knjige…

Animiranja odraslih osoba da na ovaj način zapravo podrže mlade autore ima niz važnih aspekata koji doprinose kulturnom i društvenom razvoju. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je to važno:

  • Poticanje kreativnosti kod odraslih: odrasli često imaju bogato iskustvo i znanje koje mogu prenijeti kroz svoje priče. Poticanje ih da se izraze kroz pisanje može rezultirati originalnim i inspirativnim djelima koja će obogatiti kulturnu scenu.
  • Povezivanje generacija: spajanjem odraslih i mladih autora, stvara se most između generacija. Odrasli mogu pružiti mentorstvo, dijeljenje svojih životnih iskustava, dok mladi donose svježe ideje i perspektive. Takva interakcija može rezultirati stvaranjem djela koja su relevantna i inspirativna za širu publiku.
  • Povećanje svijesti o mladim talentima: mladi autori često nemaju priliku biti primijećeni u masovnim medijima. Objavljivanje knjiga koje kombiniraju rad mladih i odraslih autora pomaže u stvaranju svijesti o talentima koji možda nisu dovoljno prepoznati.
  • Stvaranje zajednice autora: objavljivanje knjige može potaknuti stvaranje zajednice autora koja podržava jedni druge. To može rezultirati razmjenom ideja, resursa i iskustava te poticanjem daljnjeg razvoja svakog pojedinca.
  • Promicanje pismenosti: aktivnosti poput pisanja, čitanja i objavljivanja knjiga potiču razvoj pismenosti. Ohrabrivati odrasle osobe da se uključe u takve aktivnosti pridonosi stvaranju društva u kojem je pismenost cijenjena i poticana.
  • Izgradnja trajnog nasljeđa: objavljivanje knjiga koje uključuju rad mladih i odraslih autora može rezultirati stvaranjem trajnog nasljeđa. Te knjige mogu ostati kao svjedočanstvo suradnje i stvaralaštva koje prelazi generacije.

Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija i/ili Međimurje info, a odabrani koji uđu u knjigu dobit će po nekoliko primjeraka knjige te sudjelovati na promociji iste. Slanjem radova pristajete da oni budu objavljeni na portalu i u knjizi bez honorara te da se vaša imena mogu medijski objaviti.

Planirani rok za izdavanje knjige je druga polovica ove godine.

Svaki cent je itekako značajan!

Odgovori