Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Vijesti iz udruge Mlada pera

Kajkavci, imamo dobre vijesti za lepi naš kaj

Rok za slanje literarnih radova na natječaj Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem? produžen je za mjesec dana, do 31.10.2022. godine.

Naime, zbog upita o usklađivanju s drugim manifestacijama namijenjenih kajkavštini produžen je rok za mjesec, a radovi s drugih manifestacija bilo koje tematike, ali na kajkavštini, mogu biti poslani za objavu u ovom zborniku. 10 najboljih u konkurenciji bit će nagrađeno plaketama, primjerkom zbornika i novčanom nagradom u iznosu 100 kn, a svi kojima će radovi biti objavljeni u zborniku dobit će svoj besplatan primjerak zbornika.

Kako želimo čim više radova na kajkavštini slobodno se pošalju i radovi van konkurencije natječaja, ali s pravom objavljivanja u ovom zborniku dječje kajkavštine. Dakle, kajkavci pravi i prifčeni, vaše radove očekujemo do 31.10.2022.

Podsjetimo, ponekad su djeca iz kajkavskog govornog područja izložena u drugim krajevima podsmijehu zbog svog kajkavskog narječja, a mi želimo da oni svojim samopouzdanjem pokažu vrijednost kajkavskog narječja i to upravo na humorističan način.

Djeca “kajkavskih” županija već su se iskazala svojim literarnim izražavanjem na literarnim natječajima udruge Mlada pera, sudjelovala su i s radovima na kajkavskom narječju pa i osvojila poneku nagradu. Zbog toga se veselimo i smatramo neophodnim da osnovnoškolci i srednjoškolci “kajkavskih” ali i “nekajkavskih” županija sudjeluju na ovom natječaju unutar projekta I veliki i mali svoje slovo su dali!

Ciljana skupina su učenici osnovnih i srednjih škola. Njihov zadatak je da na veseli način napišu zašto su oni važni za svoj kraj pa samim time i za Hrvatsku pa i cijeli svijet. Za to u svom tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i preko cinizma. Radovi moraju biti na kajkavskom književnom jeziku ili kajkavskom narječju, a najbolji će biti objavljeni u zborniku kojeg je pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija.

Svaki cent je itekako značajan!

Odgovori