Petak, 19 srpnja, 2024

Izvještaj o radu udruge Mlada pera u 2017. godini

Nakon osnivanja udruge u srpnju 2017. godine s novom školskom godinom 2017./2018. krenuo je i naš prvi veći projekt s ciljem izdavanja prve knjige dječjeg literarnog stvaralaštva na temu RAZLIČITOST.

31.12. 2017. u 24:00 istekao je rok za slanje literarnih radova na natječaj Različitost udruge Mlada pera. 266 mladih autora/ica poslalo je 154 literarna rada kojima je zajednički nazivnik Različitost.

Podsjetimo, udruga Mlada pera 01. listopada prošle godine raspisala je literarni natječaj za sve osnovnoškolce u RH i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu. Tema natječaja je široka paleta različitosti, a djeca su je zaista maksimalno iskoristila: dotaknula su se različitosti po vjeri, rasi, fizičkim karakteristikama, sjetila se Down sindroma, autizma, albinizma, djece rastavljenih roditelja, oboljele od raka, ali i opisala razliku između vilice i žlice, višnje i trešnje, napisala pravu studiju o razlici između crne i bijele čokolade, objasnila zašto nam trebaju upravo 4 godišnja doba i zašto žabe vole tortu od muha, djevojčice su objasnile dječacima da plava nije samo njihova boja, otkrivena je tajna iskrenog prijateljstva, putovali smo u Rusiju, Barcelonu, Iran, Slovačku, Afriku, svemir, saznali i tople i tužne obiteljske priče, naučili vrste peciva, dobili i neke recepte za dobar kolač prijateljstva, analize književnih djela, a sve su to ukomponirali u stihove, prozu, intervjue, slikovnice…

Jedna stvar u budućnosti je apsolutno sigurna: gospodine Paulo Coelho, bez uvrede, ali zaboravite na svoju titulu najcitiranije osobe jer kad izađe iz tiska ova knjiga o različitosti, mladi autori tih misli postat će inspiracija za citate!

Najviše malih autora ukupno je iz Krapinsko-zagorske županije, ali s pojedinačnim radovima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, iz čijeg središta grada Bjelovara je i pristiglo najviše radova.

Radovi su pristigli iz 16 županija, grada Zagreba i Bosne i Hercegovine pa je time odmah i prvi natječaj mlade udruge koja još nije proslavila ni prvi rođendan postao međunarodni natječaj. Osim što su pristigli radovi iz svih nižih i viših razreda osnovne škole veseli i velik odaziv područnih škola, a i jedne škole nacionalnih manjina.

Nakon što za mjesec dana žiri u sastavu:

Gorkić Taradi – predsjednik udruge Mlada pera,

Patricija Pongrac – magistar sociologije i magistar edukacije sociologije, članica udruge,

Davor Žličar – profesor klavira, član udruge,

Maja Cvek – pjesnikinja, vanjski član žirija,

Maja Jukić – magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti, vanjski član žirija,

donese odluku o tri najoriginalnija i najkreativnija rada, slijedi izdavanje knjige sa svim radovima mladih literata i dodjela nagrada najboljima od najboljih. Svi mladi autori će dobiti svoj primjerak knjige, kao i sve knjižnice škola iz kojih su učenici – autori.

Na portalu Top generacija objavljena su 31 prozni rad i 34 u formi poezije. Pojedini mladi autori  poslali su i nekoliko svojih radova i opetovano nam se javljaju sa novim radovima.

Odlična je i medijska popraćenost rada udruge, osim u Hrvatskoj čak i međunarodno:

 

 

Čakovec, 04. siječnja 2018. godine                                Predsjednik udruge
Gorkić Taradi

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUGE MLADA PERA U 2017. GODINI

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

Donirajte Udrugu Mlada pera