Projekt VITEZOVI PROLJETNE LIVADE

Vitezovi Proljetne livade

Osnovnoškolci, nakon projekta Različitost kojeg ste odlično odradili, još jedan projekt samo za vas. No ovaj put ćemo od vas zatražiti malo timskog rada: nema individualnog nastupa, nego samo literarni rad timova koji se sastoje od jednog učenika višeg razreda i jednog učenika nižeg razreda, a svi zajedno ćemo napraviti jednu slikovnicu o vitezovima Proljetne livade.

Tko su vitezovi Proljetne livade? To su dječak Filip, (izumrla) dodo ptica Picek, (izumrli) baiji delfin Benđi i vrtni patuljak Vanček. Kroz svoje avanture oni nastoje djeci približiti prirodu i na šaljiv način neke po prvi puta u njihovom životu susresti s nekim pojmovima kao recimo Down sindrom, haiku poezija, različitost ljudi itd. Vi ćete trebati napisati jednu kratku priču/dogodovštinu jednog, dvoje, troje ili sve četvero vitezova, likovna ilustracija dozvoljena. Uvodnu priču dobit će od udruge, a zatim vi smišljate nove avanture. Najmaštovitije priče bit će objavljene u slikovnici koja će biti namijenjena prvenstveno djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima nižih razreda. Organizirat će se čitanja priča po vrtićima, školama i knjižnicama.

Natječaj ima za cilj, osim poticanja mašte i kreativnosti te razvijanja literarnih vještina i poticanje na istraživanje o nepoznatim pojmovima za djecu.

Vrijednost projekta Vitezovi proljetne livade leži u timskom radu koji se od učenika traži. Povezivanje djece starije i mlađe dobi korisno je objema skupinama. Starija djeca prenose svoja znanja te potiču i usmjeravaju mlađu skupinu te time uče kako biti mentor, kako se brinuti za mlađe od sebe i kako uspješno izvesti projekt do kraja, a mlađa skupina dobiva znanje od starije skupine. Djecu se dovodi u situaciju u kojoj će se veći dio života nalaziti, a s kojom se u toj životnoj dobi još nisu susretala, a to je heterogena radna skupina. I zato je ovaj projekt bitan. Osim same kreativnosti od djece se očekuje i inovativnost, odnosno razmišljanje na nov način za koji dosad nisu imali priliku. A kada se gleda u širem smislu cijela zajednica, dolazi se do toga da se djecu priprema na ravnopravno sudjelovanje u zajednici i uči timskom radu u različitim skupinama.

Čujemo se najesen, budite spremni!

Prijavom na natječaj slažete sa da je objava Vaših podataka u skladu sa  Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Donatori i sponzori projekta Vitezovi Proljetne livade

Donirajte udrugu Mlada pera