Petak, 26 travnja, 2024
Vijesti iz udruge Mlada pera

Ambasador Udruge Mlada pera Luka Prgić razveselio djecu slikovnicama

Djeca su naše najveće bogatstvo i uvijek je zadovoljstvo usrećiti ih. No kad djeca naprave nešto za djecu, to je onda nezaboravno i nadahnjujuće i za njih same i sve oko njih.

Tako je kao rezultat natječaja Udruge Mlada pera iz Čakovca izdana slikovnica Vitezovi Proljetne livade.

Timovi od jednog učenika nižeg i jednog učenika višeg razreda osnovnih škola trebali su napisati nastavak na neku priču koju su dobili od udruge Mlada pera, autora Taradi Gorkića,  ili vlastitu cijelu priču u kojoj se pojavljuju jedan, dva, tri ili sva četiri viteza Proljetne livade: to su dječak Filip, dodo ptica Picek, baiji delfin Benđi i vrtni patuljak Vanček. Kroz svoje avanture oni nastoje djeci približiti prirodu i na šaljiv način neke po prvi puta u njihovom životu susresti s nekim pojmovima kao recimo Down sindrom, haiku poezija, različitost ljudi itd.

Vrlo inspirativno i kreativno ilustrirana slikovnica mladih autora namijenjena je prvenstveno djeci vrtićke dobi i prvašićima pa je red da njima i dođe u ruke. To je bio zadatak i prvog ambasadora Udruge Mlada pera, mladog Daruvarčanina Luke Prgića koji je sve poznatiji pa time polako postaje i uzor i tom najmlađem uzrastu. Logičan izbor da upravo on u svom rodnom gradu uruči slikovnice . Vesela djeca koja su je dobila, veseli mladi autori čije priče se sada čitaju (i sviđaju!) drugoj djeci.

Slikovnica je financirana sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Općine Mala Subotica, Općine Štrigova te NP Krka, ali i donacijama građana, jer novac za razvoj kreativnosti djece nikad nije uludo bačen novac. Želite li i vi donirati koju kunu za buduće zbornike i slikovnice možete to napraviti uplatom na žiro-račun Udruge Mlada pera HR3124020061100838696, jer u tijeku su dva natječaja Udruge, nakon kojih će biti izdani zbornici s radovima:

Slikovnica je podijeljena vrtićima, školama, centrima za skrb, udrugama  i knjižnicama u Maloj Subotici, Štrigovi, Daruvaru, Oriovcu, Gornjem Mihaljevcu, Zagrebu, Donjoj Zelini, Ljubešćici, Otoku, Višnjevcu, Lipiku, Našicama, Magadenovcu, Bariloviću, Vrgorcu, Velikoj, Virovitici, Varaždinu, Rakovom Potoku, Pleternici, Slunju, Čepinu, Slatini i naravno Čakovcu, a evo fotografija s podjele slikovnica u vrtićima i školama u Daruvaru što je bio zadatak ambasadora Udruge Mlada pera Luke Prgića :

os2
OŠ Vladimira Nazora, Daruvar
hrvatski_vrtic (11)
Dječji vrtić Vladimir Nazor, Daruvar
ceski_vrtic (2)
Češki dječji vrtić Ferde Mravenca, Daruvar
Češka osnovna škola Jana Amosa Komenskog, Daruvar
Češka osnovna škola Jana Amosa Komenskog, Daruvar

Pravi ambasador uvijek samoinicijativno proširi svoje djelovanje, tako je ambasador Udruge Mlada pera Luka Prgić odnio slikovnicu i u Osnovnu školu Ivana Viteza Trnskog u Novoj Rači gdje se odmah i čitala! Luka Prgić, hvala!

OŠ Ivana Viteza Trnskog u Novoj Rači