Projekt LJETNI DNEVNIK, ALI NA MOJ NAČIN

Ljetni dnevnik, ali na moj načinLjetni dnevnik, ali na moj način

Dragi mladi svih godišta, znamo da ljeto provodite na različite načine:

  • ljetujete negdje kod djede i bake
  • radite preko učeničkih zadruga
  • pomažete na obiteljskom imanju
  • radite izlete biciklima
  • odlazite na koncerte
  • idete s prijateljima posjetiti neko mjesto ili događaj
  • posvećujete se svom hobiju
  • aktivno se bavite sportom

i još mnogo toga drugoga, originalnoga, neotkrivenoga.

Pozivamo vas da nam šaljete svoj ljetni dnevnik o aktivnostima, događajima, razmišljanjima, sanjarenjima, putopis, recenzije koncerata, izložaba, koji ćemo objavljivati na portalu Top generaciji.
Nećemo ocjenjivati tko je ljepše proveo ljeto, nego tko je kreativnije opisao provođenje ljeta. A naravno, i čitatelji će biti suci, jer će svojim komentarima doprinijeti izboru najzanimljivijeg rada, jer o tome tko je preko svog ljetnog dnevnika više potaknuo  kritički način razmišljanja, potaknuo na iznošenje primjedaba i prijedloga, taj je korak bliže nagradi!

No ima jedna kvaka! Tražimo opise  ljetovanja / života / događanja u ruralnim sredinama. Mladi u ruralnim sredinama jedna su od najosjetljivijih društvenih skupina. Izuzetno je važno upravo ovu skupinu poticati na socijalno uključivanje jer je trend depopulacije jedan od glavnih gospodarskih problema u Hrvatskoj. Postoje mjere koje pokušavaju zadržati mlade u ruralnim sredinama i ponuditi im uvjete za ostanak, a socijalno uključivanje dio je tih mjera. Ovaj projekt svoj literarni natječaj usmjerava mladima, ali posebno mladima ruralnih sredina, od kojih su mnogi polaznici područnih škola. U tim je područjima iznimno važno raditi na poticanju obrazovanja jer je obrazovanje jedino što dugoročno može utjecati na promjenu koja je, doduše, potrebna cijeloj Hrvatskoj, ali najpotrebnija upravo ruralnim sredinama koje se bore s raznim problemima kao što su to loša kvaliteta i uvjeti za život, nemogućnost samostalnog života, iseljavanje ili starost stanovništva. Svrha projekata koji razvijaju kod djece intelektualnu radoznalost, snalaženje, razmišljanje i kreativnost kao što je to ovaj projekt je upravo sprječavanje i rješavanje navedenih problema.

Ima li život u ruralnim sredinama danas samo nedostatke ili ima i prednosti? Ima li razlika u kvaliteti školovanja u matičnoj osnovnoj školi i područnoj školi? Što stanovnici urbanih sredina propuštaju jer ruralni kraj to nudi, a urbani ne? Gdje se zdravije živi? Gdje je priroda prirodnija? Mladi, recite nam!

Ljetni dnevnik možete ilustrirati vlastitim fotografijama i ilustracijama!

Detalji uskoro!